Η περιοχή παρέμβασης αποτελείται από την ενδοχώρα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου δηλαδή τους Δήμους Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου, Ανωγείων και Μυλοποτάμου.
Εχει πληθυσμό 29.960 κατοίκους και συγκεντρώνει το 35,18% του συνολικού πληθυσμού της ΠΕ..
Τα βασικά προβλήματα της περιοχής είναι:
- η ραγδαία αύξηση της ανεργίας (από 7,6% το 2007 σε 13,6% το 2010 στην ΠΕ. Ρεθύμνου), με ποσοστό ανεργίας υψηλότερο από αυτό στην χώρα το έτος 2010 (11,8%)
- η μεγάλη συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και πτώση του λιανικού -χονδρικού εμπορίου και των υπηρεσιών.
Βασικές δυνατότητες και πλεονεκτήματα της περιοχής αποτελούν:
- Η αύξηση της απασχόλησης στο πρωτογενή τομέα την περίοδο της κρίσης και η είσοδος νέων ανθρώπων στην παραγωγή νέων δυναμικών καλλιεργειών.
- Η τυποποίηση των υφιστάμενων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας στις αγροτικές περιοχές του νομού, η ανάπτυξη των πράσινων επαγγελμάτων και της Κοινωνικής Οικονομίας.
- Η διατήρηση θετικού επιχειρηματικού κλίματος καθώς από το 2009 μέχρι το 2011 ιδρύθηκαν περισσότερες επιχειρήσεις από ότι διέκοψαν την δραστηριότητα τους (ενάρξεις 249 – διακοπές 151 επιχειρήσεις), ειδικά στην περίπτωση του τουριστικού κλάδου.
- Υψηλή συμμέτοχη σε εθνικά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα σε επίπεδο ΠΕ. Ρεθύμνου (αριθμός 734 προγράμματα σε εξέλιξη ενώ 915 θέσεις εργασίας (ΕΜΕ) αναμένεται να προκύψουν από επενδύσεις που υλοποιούνται).
- Η δυνατότητα δημιουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων στην περιοχή παρέμβασης καθώς ήδη λειτουργούν κάποιοι γυναικείοι συνεταιρισμοί, ωστόσο υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης επιπλέον κοινωνικών επιχειρήσεων στις αγροτικές αλλά και αστικές- ημιαστικές περιοχές, στους τομείς του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της πρόνοιας και του εναλλακτικού τουρισμού.
- Διατήρηση των θέσεων απασχόλησης στον τουρισμό.